Hier zijn de Van Rossems

regisseur

Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent gaan op stap in steden in Nederland of net over de grens. De drie Van Rossems laten elkaar plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Ze doen dat zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. Maarten bekijkt de steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

NPO2 (NTR), producent: Skyhigh 2016 - 2018

hzdvr in de pers

Voor de Rechter

eindredacteur / regisseur

Bij rechtszaken zijn de belangen altijd groot. Of het nu gaat om de verdachte, het slachtoffer of om een burger die zijn recht wil halen; binnen de muren van de rechtbank staat van alles op het spel. In het programma ‘Voor de Rechter’ openen verschillende rechtbanken in Nederland hun deuren en worden de confrontaties tussen rechter en burger op camera vastgelegd. ‘Voor de Rechter’ laat veelvoorkomende rechtszaken zien die herkenbaar zijn voor het grote publiek, met onderwerpen als verkeersovertredingen en (kleine) criminaliteit.

RTL5, producent: De Haaien 2018

vdr in de pers

Bloed, zweet en aria's

regisseur

De Nationale Opera wordt wereldwijd geroemd om de benadering van operaklassiekers, het herontdekken van zelden gespeeld repertoire en het creëren van nieuwe opera’s.

De 8-delige serie laat zien dat opera dé kunstvorm is waar de meest uiteenlopende disciplines bij elkaar komen en hoe heel het bedrijf is ingericht om keer op keer het beste uit iedereen te halen. Of het nu gaat om de zangers en zangeressen, decorontwerpers, de afdeling kleding, visagie, techniek, productie, de musici in de orkestbak .......... allemaal zetten zij zich met heel hun hart in om elke voorstelling te laten slagen.

NPO2 (AVROTROS), producent: De Haaien 2015

bza in de pers

Bloed, zweet en snaren (2)

regisseur

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al meer dan 125 jaar tot de absolute wereldtop.

De 8-delige realityserie Bloed, zweet en snaren schetst naast indringende portretten van musici ook een beeld van de professionele staf, die er alles aan doet om de concerten mogelijk te maken. De kijker krijgt hierdoor een exclusieve blik in de wereld van het Koninklijk Concertgebouworkest. De tv-serie volgt het orkest in een bewogen jaar: de geliefde chef-dirigent Mariss Jansons neemt afscheid. We maken kennis met zijn opvolger, de temperamentvolle Italiaan Daniele Gatti. Zelf meldt hij vereerd te zijn met zijn benoeming bij 'een van de beste en oudste orkesten in de wereld.'

NPO2 (AVROTROS), producent: De Haaien 2015

bzs in de pers

Sonny Rollins - morgen speel ik beter

regisseur

Muzikanten, journalisten en musicologen zijn het over één ding eens: Sonny Rollins is een van de grootste jazzlegendes en behoort tot de invloedrijkste saxofonisten ter wereld. Sonny Rollins zelf heeft weinig op met alle loftuitingen. Hij gaat gebukt onder een enorme dosis zelfkritiek. Er bestaat een grote tegenstelling tussen wat de wereld van Sonny vindt en hoe hij over zichzelf denkt.

Deze kolos verdient een eerbiedwaardig portret. Ook daar denkt de man anders over. Mensen als Clint Eastwood, Martin Scorsese en Spike Lee vingen eerder bot. Het heeft ruim 10 jaar aan overredingskracht gekost om deze held zover te krijgen om toch mee te werken aan een film.

Uur van de Wolf, NPO2 (NTR), co-regie Hans Hylkema, producent: De Haaien 2014. Totstandkoming met steun van het Mediafonds.

in de pers

Bloed, zweet en blaren

regisseur

De 8-delige tv-serie legt het fascinerende leven bloot van de dansers van Het Nationale Ballet; met ruim 80 dansers is het veruit het grootste dansgezelschap van Nederland. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Het Nationale Ballet in 2012 schrijft de Süddeutsche Zeitung dat dit dansgezelschap behoort tot de top drie in de wereld.

Nergens is de toewijding groter dan in de danswereld. Om onderdeel van Het Nationale Ballet te kunnen zijn, is onvoorwaardelijke overgave noodzakelijk. De serie laat zien hoe de euforie van een goede voorstelling het wint van de pijn, hoe de dansers zich onderling verhouden en hoe heel het bedrijf is ingericht om het beste uit iedereen te halen.

NPO2 (AVRO), producent: De Haaien 2014

bzb in de pers

Bloed, zweet en snaren (1)

regisseur

Het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat 125 jaar. Deze serie gaat over wat er nodig is om op wereldniveau te presteren.

Het is letterlijk topsport: zo zien we bijvoorbeeld een sportpsycholoog aan het werk, maar ook musici met typische blessures. We zien de druk op een groot gezin waarvan beide ouders in het orkest zitten. We zien een bassist die heel graag popmuziek zou willen spelen, en een jonge violist die dol is op techno, graag uitgaat en nog in zijn proeftijd zit.

Musici en stafleden worden gevolgd op reis, tijdens concerten, repetities en audities, op zoek naar het juiste instrument, op zoek naar hun beste prestaties.

NPO2 (AVRO), producent: De Haaien 2013

bzs in de pers

De Rechtbank (2)

redacteur / samensteller

Te lage straffen, onbegrijpelijke vonnissen: geklaagd wordt er genoeg over de rechtelijke macht in Nederland. Maar hoe gaat het er nou écht aan toe? De 8-delige serie De Rechtbank schept duidelijkheid. Een camerateam bivakkeert ruim een half jaar in de Utrechtse rechtbank waar rechters worden gevolgd die openhartig over hun vak praten.

Deze serie is genomineerd voor de Jacques van Veen Persprijs 2013 , vanwege het bevorderen van de journalistieke kwaliteit op het gebied van het recht en de justitieverslaggeving.

NPO1 (NCRV), producent: De Haaien 2012

dr in de pers

In het Haagse

regisseur / editor

Deze 6-delige reportage-serie biedt een verrassende kijk achter de schermen van de Tweede Kamer.

Op een kleine vier hectaren in het Haagse centrum werken dagelijks zo’n 1.400 mensen aan onze parlementaire democratie. Wie zijn deze mensen?

Van schoonmakers en journalisten tot Tweede Kamervoorzitter, van griffiers tot gedreven parlementariërs en beveiligers: de makers van In het Haagse portretteren hen.

NPO2 (MAX), producent: OMROEP MAX 2012

De Rechtbank (1)

redacteur / samensteller

Op televisie is vooral aandacht voor grote strafzaken of juist onbeduidende burenruzies, terwijl in de rechtbank eigenlijk al onze conflicten terugkeren. Echtscheidingen, geweigerde uitkeringen of bouwvergunningen, vorderingen tot schadevergoeding na bijvoorbeeld een verkeersongeval, onteigeningen, enz. Zaken waarbij de emoties vaak hoog oplopen.

De 8-delige serie De Rechtbank speelt zich af in en om de rechtbank en rechtszaal. We worden exclusief toegelaten achter de schermen en kijken mee over de schouder en door de ogen van de rechters. We zien en spreken de rechters ook buiten de zitting, zonder toga.

NPO1 (EO), producent: De Haaien 2010.

dr in de pers

Van Weelden over Water

redacteur

Het Nederlands landschap verrommelt in een snel tempo, het is een algemene klacht. Maar wie zich maar even van de weg af begeeft, komt een grote verscheidenheid aan de mooiste landschappen tegen.

Met name vanaf het water is het landschap namelijk relatief onbedorven. De natuur die je daar tegenkomt is heel bijzonder, en bovendien voortdurend in ontwikkeling.

Iedereen claimt het water: natuurbeschermers, boeren, pleziervaarders, wetenschappers, projectontwikkelaars en vissers. Wie niet eigenlijk? Van wie is het water?

Filosoof en auteur Dirk van Weelden vraagt zich af wat er speelt, en waarom. Hij gaat op zoek naar antwoorden bij bijzondere mensen op bijzondere plekken, in en om het water.

NPO2 (Llink), producent: De Haaien 2010.

Sylvana's Choice

regisseur / verslaggever

IJazz is een jazzfestival dat plaatsvindt op het NDSM-eiland in stadsdeel Amsterdam-Noord. Drie dagen lang biedt het evenement op zes podia een keur aan nationale en internationale jazzartiesten. Ook aandacht voor het beste jazz en crossover talent van nu.

In deze 2de editie o.a. artiesten als: Oleta Adams, Matt Bianco, Cristina Branco, Carmen Souza, Terry Callier, Kyteman, Wouter Hamel, Sabrina Starke, Room Eleven, Zuco 103, en Ploctones.

NPO2 (NPS), producent: NPS 2009

Jazz Cookin

redacteur

Culinair muziekprogramma in drie delen waarin de vrienden Hans Mantel (jazzcontrabassist en kookliefhebber) en Paul Fagel (topkok, jazzliefhebber en amateur-saxofonist en -klarinettist) hun beider passies voor jazz en koken vieren.

In iedere aflevering staat een culinair thema centraal, waarbij passende jazzfragmenten worden getoond.

NPO2 (NPS), producent: NPS 2008

Van Popster tot Operaster

Popsterren maken sprong naar klassieke muziek. Eindredactie en itemregie. (NPO1, Niehe Media 2011)

TV Show Special

Informatief programma met donateurwerving Unicef. Redacteur en itemregisseur. (NPO1, Niehe Media 2011)

Idtv

Eindredacteur en itemregisseur in 2008-2009 bij Idtv.

Living with diabetes

Portretten in 3 landen (Frankrijk, Duitsland en Engeland) van diabetespatiënten. Eindredactie/regie (De Haaien 2009)

Wereldhavendagen Live

Live-registratie 75-jarige jubileumfeest Havenbedrijf Rotterdam. Eindredactie en itemregie. (NPO1, NOS 2007)

Cor achter de Dijken

Muziekprogramma met Cor Bakker. Eindredactie en itemregie. (Klumper & Cottaar 2007)

Red Bull Sports

Verslaggeving/eindredactie diverse sportevenementen. (AVE i.o.v. RTL GP 2005-2008)

Endemol

Van 1997 tot 2005 eindredeacteur en itemregisseur in dienst van Endemol Nederland.